Liječenje afti

Liječenje afti

Afte su ranice u ustima koje imaju sklonost učestalom i opetovanom pojavljivanju. Najčešće se pojavljuju na pomičnim dijelovima sluznice usne šupljine, na jeziku, obraznoj sluznici ili sluznici usana, a nikad na tvrdom nepcu i na desnima (gingivi).

Učestalije se pojavljuju u djece, djevojaka i mlađih žena nego u starijih osoba. Mogu se pojaviti u tri klinička oblika kao male afte, velike afte i afte nalik herpesu tzv herpetiformne afte.

Malene ili afte minor pojavljuju se na sluznici obraza ili usana, manje su od 1cm i traju u prosjeku 7-14 dana. Dan ili dva prije izbijanja afti na sluznici se može pojaviti osjećaj peckanja. Područje na kojem izbija afta je najprije crvenkasto i bolno, a ubrzo se pojavi okrugla ranica pravilnih rubova sa žućkastosivim pokrovom.

Veće ili afte maior traju i do 6 tjedana, sporije cijele jer se radi o dubljoj ranici koja zacjeljuje s ožiljkom.

Afte se pojavljuju i do nekoliko puta godišnje. Premda pravi uzrok afti nije poznat  u njihovom nastanku navode se brojni čimbenici. Među najčešćim navode se stres, narušeno imunološko stanje osobe, slabokrvnost, bolesti želuca i crijeva i neki lijekovi.

Afte nalik herpesu ili herpetiformne afte sićušne su ranice koje se najčešće pojavljuju na podjezičnoj sluznici, sluznici obraza i jezika, zahvaćaju  veću površinu sluznice i bolne su. Premda su u kliničkoj slici herpetiformne afte vrlo nalik infekciji virusom herpes simplex, zbog čega su i dobile takav naziv, danas se zna da virus herpes simplex ne uzrokuje afte.

Afte se uglavnom liječe simptomatski, lokalnom primjenom antiseptika, anestetika  i protuupalnih lijekova, a u slučaju postojanja sustavne bolesti, npr. anemije ili bolesti želuca i sustavnom terapijom.

Kontakt

Ordinacija dentalne medicine
Josip Siber, dr.med.dent.

  Zagrebačka 8, 31000 OSIJEK
  031 208 011
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Tražilica

Radno vrijeme

  Ponedjeljak:   12:00 - 20:00 h
  Utorak: 12:00 - 20:00 h
  Srijeda: 08:00 - 16:00 h
  Četvrtak: 08:00 - 16:00 h
  Petak: 08:00 - 14:00 h

 

Plaćanja

Prihvaćamo sve oblike plaćanja!